Prag 2012

Gospodo urednici za likovnu ENCIKLOPEDIJU Bosne I Hercegovine !

Vidio sam na Vasoj Web stranici moje ime I prezime. Trazite da vam se posalju opsirniji podatci, pa evo nesto teksta I pokoja reprodukcija-a Vi sto je za vas koristite.

Uz hvala za taj Vas trud – pozdrav !

 

BILJESKA O AUTORU !

ZVONIMIR POZAR rodjen je u Sarajevu 1934. godine Davne 1955.

diplomirao je na drzavnoj skoli za Primjenjenu umjetnost u rodnom gradu, a studije slikarstva kroz zivljenje i studije u Zagrebu i studijska putovanja u Becu, Rimu, Veneciji, Parizu i Petrovgradu.

Ucesnik je majstorske radionice Krste Hegedusica gdje je i stanovao u ulici Proleterskih brigada 62-c/ VI uz Hegedusica i Goldonija.

U proteklih pet desetljeca, kao clan Republickog udruzenja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, od 1959.g. aktivno djejuje kao slikar, graficar, ilustrator knjiga i casopisa stlno nastupajuci na svim izlozbama koje organizuje ULUPU BiH u zemlji i inozemstvu.

Zadnje dvije izlozbe, jednu u Koprivnici od 11.do 31. svibnja 1995.

Autor je posvetio unucima IRENI i SANDRU, a drugu u Umagu od 13. prosinca 1996. do 13. sijecnja 1997. SUPRUZI MIRJANI !!!

 

Evo sta je napisao mr. Andjelko Zelenika u predgovoru kataloga izlozbe u Umagu odrzane godine 1997.

To je nista, ali je nesta ?

 

U ovom nasem povjesnom prijelomnom poslije ratnom vremenu, nezahvalnom za bilo kakvu kulturno umjetnicku djelatnost, svaka likovna izlozba predstavlja pravi dogadjaj.

Dvadeset osam izlozenih slika u tehnici ulja,na tvrdoj podlozi,nastalih pretezno posljednjih godina sumornog vremena u umjetnikovu izgnanstvu i izbjeglistvu iz rodnog Sarajeva,uglavnom su odraz autorovih dozivljaja,nostalgije i razmisljanja o svemu onome sto se natalozi u slikarovoj dusi nastale u ovom razdoblju bezumlja bosanskohercegovacke krize i drame.

Zla sudbina i surova stvarnost zbivanja bili su glavni poticaji i inspiracija autoru da slobodu ranijih svojih umjetnickih mastanja i svu sirinu ljepote likovnog stvaralastva i slobode izraza,sada usmjeri na svjetlije strane zivota ili pak na reminiscencije tih i proslih vremena.

Nostalgija i uspomene na netom minulu proslost,tematike Zvonimira Pozara dobrim dijelom vezane su za autorov grad Sarajevo sa kojim je nerazdvojno povezan,i novim podnebljem u kojem sada zivi, u Maloj Dubi – Živogošće.

I na ovoj izlozbi kojoj je ne bez razloga dat naziv TRAGOVI PRIJATELjA,nižu se slikarski motivi i scene poput „slutnje“ sa snaznom simbolikom sjecanja na umrle i poginule s dogorjelim svijecama u razlicitim varijacijama,sto je nazalost postao cest motiv u sumornoj svakodnevnici Bosne i Hercegovine.

Pomalo tamna slikarska gama kolorita u kojoj preovladavaju zagasite boje ukomponirana je u nostalgicnu tematiku slikarove zbilje koja je uglavnom preokupirana u relativno kratkom vremenu njegova stvaralastva u izbjaglistvu.

Na izlozenim uljima „sveta noc“ i „Ponocka“ sa svojom dubokom simbolikom predstavljaju karakteristicna slikarska ostvarenja pod surovom impresijom ovog Sarajevskog slikara.

Kvalitetna likovna ostvarenja na ovoj izlozbi,pored ostalih su nostalgicna sjecanja na poznate motive slikarevog rodnog grada iz predratnog perioda s kojim je slikar bio intimno povezan.Predstavljana su uljima „Sarajevske kise“,“Trg“ kao i veduti „Pocitelja“,nekadasnje likovne kolonije u okviru koje je Zvonimir Pozar aktivno sudjelovao.

Cak i slikani motivi sadasnjeg slikarevog okruzenja u kojem djeluje u Srednjoj Dalmaciji i Makarskom primorju vise ne odisu plavetnilom i intenzivnom svjetloscu Mediterana vec su priguseni tamnim tonalitetom cime je autor osobnom dozivljaju podredio vedute i pejsaze naseg slikovitog Jadrana.

Izlozba je prozeta intenzivnim unutarnjim umjetnikovim dozivljajem nastalim i akumuliranim u relativno kratkom vremenskom periodu.

Ova izlozba po svojim likovnim i umjetnickim kvalitetama nema pretenzija da reprezentira sve slikareve mogucnosti.Ona je nastala pod snaznom impresijom i,kao takva,ona je samo jedan isjecak iz posljednjeg razdoblja stvaralastva ovog Sarajevskog umjetnika.

I na kraju kao kronicar likovnih zbivanja mogu konstatirati da ova samostalna izlozba Zvonimira Pozara u Umagu svjedoci o neunistivosti naseg covjeka koji svojim stvaralackim cinom pobjedjuje zlo destrukcije.Snazan dojam njegovih ulja ne moze nas ostaviti ravnodusnim.

Ovo je znacajan prilog likovnom stvaralastvu jednog broja Hrvata u Bosni i Hercegovini koji su imali mogucnost da se neposredno umjetnicki izraze i svoja djela prezentiraju siroj javnosti u ovim vremenima,nase suvremene stvarnosti

Mr. Andjelko Zelenika

 

SKUPNE I SAMOSTALNE IZLOZBE

 

SAMOSTALNE:

-izlozba slika dvojice – 1960., 1963., 1966., 1971. u Sarajevu.

-izlozba slika dvojice - 1959. u Tuzli.

-izlozba slika u Makarskoj – 1992. / 93.

-izlozba slika u Franjevackoj galeriji u Sirokom Brijegu 1993.

-izlozba slika u galeriji PODRAVKE u Koprivnici 1995.

-izlozba slika u Galeriji hotela KORALJ u Umagu 1997.

-izložba slika u Pragu – galerija Karlov most 1912. Posvećena Saši i Selmi, s, ljubavlju.

 

SKUPNE:

Prva izlozba grafike i crteza ULUBiH-a 1962., Sestoaprilska izlozba 1964., selektivna izlozba ULUBiH-a 1965.

Izlozba mladih 1967., izlozbe ULUBiH-a u Modeni, Dionu, Ljubljani i Zagrebu

Selektivne izlozbe ULUBiH-a 1969., 1970., 1972. I 1980.

Slikar Zvonimir Pozar zastupljen je u stalnom postavu Umjetnicke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Mnoge slike su u vlasnistvu galerista u zemlji I inozemstvu, kao I kolekcionara I privatnih vlasnika.

Radio je, takodjer, u opremi sakralnih enterijera: Sjemenista kod Katedrale u Sarajevu, u crkvi na Stupu u Sarajevu I drugim.

 

…Osim mnogobrojnih nagrada za likovno stvaralastvo, nagradjen je I Sestoaprilskom nagradom grada Sarajeva I nagradom za Zivotno djelo izdavacke kuce “Oslobodjenje” Takodjer je zastupljen u Likovnoj enciklopediji drzavnog slikarstva.

1996. godine slikar Zvonimir Pozar obiljezio je 40. godina plodnog rada u cijelosti otkupljenom izlozbom u hotelu NIMFA u Zivogoscu u cijoj blizini i sada zivi.

 

Ovom zadnjom u ovo vrijeme i najznačajnijom izložbom u Pragu, Zvonimir Požar je na neki način, zaokružio ciklus, slikama rađenim u ratnom periodu u Sarajevu i Maloj Dubi – Živogošće.

Živeći pola ratnog perioda u Sarajevu, slikao je žudeći za Malom Dubom, MORSKE MOTIVE, a došavši, zapravo bježeći iz svoga sarajevskog ateljea sa Grbavice u Malu Dubu, slikao je SARAJEVSKE MOTIVE.

Sudbina nemože izbjeći nostalgiju za podnebljima, gdje je čovjek puštao korijenje, i osječao se ugodno.

„Ako poživim“ kako kaže slikar, planira još dvije izložbe, u naredne dvije godine.

Jednu u Splitu, na poziv dekana sveučilišta Ivana Pavića u njihovom prostoru, predviđenom za kulturne djelatnosti.

Drugu u Zagrebu, na poziv privatnog galeriste, u njegovoj Galeriji.

"MRIJEST"

Zvonimir Požar

Neka se zna da u Maloj Dubi (Živogošće), zatajno stvara slikar koji je 46 godina član Udruženja likovnih umjetnika. Sa puno izložbi, nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu te dobrim duhom i na ovaj ga način predstavljamo ljubiteljima likovnih umjetnosti u njegovom ateljeu.

Zvonimir Požar " Sarajevo posle kiše "

Izložba slika

Galerija Muzeja Karlovog mosta

22. maja – 10. juna 2012.

Poslednji projekti

Djela Ive Andrića

Edicija

"Slovenski jug-prijateljima Češkim"

Aleksa Šantić

Dvojezično izdanje najboljih pjesama

Tesla -

Portret među maskama

roman Vladimira Pistala

Dragi prijatelji,

s radošću i zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje izložbe slika akademskog slikara Zvonimira Požara iz Sarajeva. Umetničko ostvarenje izraženo na slikama nastalo je u ateljeu u rodnom Sarajevu (Bosna i Hercegovina) i u letnjoj kući Mala Duba (Hrvatska).

Izložbu organizuje udruženje građana Luka Prag u okviru edicije Slovenski jug prijateljima češkim zajedno sa Muzejom Karlovog mosta a pod pokroviteljstvom ambasada Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Češkoj Republici.

Otvaranje izložbe će se održati 22. maja 2012. od 19:00 h u galeriji Muzeja Karlovog mosta, Křizovnické náměstí 3, Prag 1.

Na otvaranju izložbe će svirati pijanistkinja Petra Kotvová.

Slikar sa pokroviteljima svoje izložbe u Pragu, ambasadorima iz BiH i Hrvatske sa suprugama.

 

Slijede fotografije sa otvorenja izložbe slika Zvonimira Požara - galerija Karlov most u Pragu. Druženje sa posjetiocima - dobrim ljudima !